Als wij denken aan reuzenpanda’s, dan denken we al snel aan mooie zwart-witte beren. Ze zien er behoorlijk schattig uit en hebben wereldwijd veel fans. 



Wist jij overigens dat de panda een symbool van de Chinese filosofie is met zijn contrasterende zwart-witte vacht. De Chinezen geloven dat de zachte aard van de panda laat zien hoe de Yin en Yang vrede en harmonie kan brengen wanneer deze in balans is. 



Maar ken jij die panda wel echt? 



Een reuzenpanda is veel groter dan je teddybeer 

De reuzenpanda ziet er schattig en knuffelbaar uit wanneer je naar foto’s op het internet zoekt. Maar hij (of zij) is veel groter dan jij denkt. Een volwassen panda weegt namelijk meer dan 45 kilo en kan ongeveer 1.5 meter hoog zijn! 



Reuzenpanda’s kunnen goed in bomen klimmen en zwemmen 

Reuzenpanda’s kunnen absoluut niet staan of Kung Fu bewegingen zoals Po in Kung Fu Panda doen. Maar het zijn behoorlijk goede boomklimmers. Ze kunnen al bomen klimmen als ze 7 maanden oud zijn. Reuzenpanda’s zijn echte beren èn kunnen dus net als andere beren goed zwemmen. 



Een panda verkleurt van roze naar wit en zwart (of bruin). 

Panda’s zijn bontloos, roze en blind als ze worden geboren. De iconische zwart-witte kleur komt pas later, na ongeveer drie weken. Niet alle reuzenpanda’s zijn zwart-wit! Enkele zijn bruin met wit, maar deze zijn zeer zeldzaam. 



De panda beer kent zoveel fans omdat ze er zo heerlijk schattig uitzien 

‘Het uiterlijk van een teddybeer’ is wat panda’s zo populair maakt. Panda’s spreken onze ‘schattigheid gevoelens’ aan omdat ze grote, naar voren gerichte ogen hebben en extreem harig zijn. Juist daarom beschouwen wij ze als fijn knuffelbaar en super cute! 



Panda’s zijn ‘lui’ en eten plus slapen de hele dag 

Als jij wilt weten wanneer ze actief zijn, dan kan je maar beter vroeg opstaan voor een bezoek aan een dierenpark, want een panda is gedurende de gehele dag bezig met eten en slapen. 



Eén reden voor dat ze zeldzaam zijn, is dat voortplanten niet hoog op het prioriteitenlijstje van de panda’s staat. En met daarnaast het feit dat een vrouwtje panda slechts één enkele dag per jaar op een natuurlijke wijze zwanger kan worden, maakt het nauwelijks verrassend dat de panda een bedreigd dierensoort is. 



Een volwassen panda kan 12 tot 38 kilo bamboe per dag eten 

Een volwassen exemplaar van 45 kilo (en panda’s kunnen in gevangenschap wel 150 kg bereiken) is 14 uur aan het eten! Panda’s kunnen daardoor ook maar liefst 28 kilo per dag poepen... 



Pandaatje’s zie je meestal in augustus 

Panda’s worden meestal in augustus geboren, omdat de paringmaanden van de panda van maart tot mei zijn en de draagtijd 3 tot 5 maanden bedraagt. 



Vrouwtjes produceren hoofdzakelijk twee nakomelingen, maar alleen de sterkere overleeft in het wild. In de onderzoeksbases in het Chinese Chengdu wordt de andere tweeling met de hand grootgebracht en regelmatig bij de moeder verwisseld, zodat ze twee welpen per zwangerschap kan grootbrengen. 



Maar als jij niet zolang kan wachten op het zien van een lief klein panda beertje, dan heeft i-Mania wel heel lieve smartphone hoesjes met een heerlijk knuffelbaar pandaatje erop of een ander schattig panda beer item. 



http://www.gsm-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=Panda



Via chinahighlights.com